O historii a vzniku paracord náramků

Autor: Helena Dvorská

parachute-1843350_1920

Foto: Pokud chcete hledat původ vzniku Outdoorových náramků, musíte zapátrat do historie před 2. Světovou válkou.

 

Nejen pro outdoorové nadšence, ale i pro praktické využití v armádě a na pomoc dobrodruhům, kteří se ocitají při lovu a táboření v nouzi, jsou nejlepšími pomocníky paracord náramky. Jedná se o náramky vyráběné z padákové šňůry, jejíž původ můžeme hledat v objevu umělého hedvábí v období před druhou světovou válkou.

Z historie

Krátce před 2. světovou válkou Wallace Carothers, americký chemik a vynálezce, který vedl výzkum organické chemie, objevil nový polyamid označovaný jako nylon. Tento materiál, nazývaný také „syntetické hedvábí“ znamenal doslova revoluci v mobilním válčení.  A proč právě v mobilním válčení? Tento vynález totiž umožnil ve velkém měřítku rozšíření parašutismu, znamenal zrod výsadkářů. Do té doby se padáky vyráběly výhradně z přírodního hedvábí. Množství přírodního hedvábí bylo silně omezeno vzhledem k tomu, že se jednalo o produkt malého nočního motýla bource morušového. Proto nový druhy hedvábí – syntetické hedvábí doslova transformovalo válku a umožnilo ve velkém produkci padáků a padákových šňůr. A to vše díky rychlejší a mnohem snadnější výrobě umělého hedvábí.

Víceúčelový náramek mnoha rolí

Kromě plnění válečných úkolů a velké roli, kterou sehrálo umělé hedvábí ve 2. světové válce, měl a má dosud paracord náramek víceúčelové využití v mnoha oblastech života. Díky odolnosti, funkčnosti a spolehlivým vlastnostem, které z něj činí nezbytný prvek standardního vybavení pro pozemní i námořní síly, jsou tu ještě další úkoly, které může spolehlivě plnit. Skvěle slouží jako zajištění vybavení na batohy, při zajištění dočasného přístřeší, upevnění maskovacích sítí a padáků a svůj účel splní i jako vybavení nákladních automobilů. V posledních třech desetiletích si paracord náramky našly cestu i mezi každodenně běžně využívané materiály, které dokážou zajistit houpací sítě, stany, batohy, poslouží místo tkaniček a lana, nebo jako závěs na pušku, dají se rozplétat a využívat jako lano a v neposlední řadě jsou také zajímavým funkčním šperkem.  

Současné využití survival náramků

Dnešní využití paracord náramků je takřka neomezené. Kromě již zmíněného širokého spektra využití v praktických aplikacích armádou se s ním snad ještě častěji setkáváme u  outdoorových nadšenců, horolezců, táborníků a dobrodruhů po celém světě. Zde již spíše jako survival náramek nachází uplatnění při táboření, lovu, rybaření, turismu, horolezectví atd. V mnoha kamenných, ale i online obchodech jej dnes naleznete v široké škále barev, vzorů a odlišném provedení. 

Zajímavost

Co vás možná překvapí, dokonce NASA využila paracord náramek při improvizované opravě Hubbleova teleskopu a i nadále jej používá jako součást příslušenství pro své astronauty.